Blogi

Ajatuksia P1 ja P2 luokituksista

  •  
  •  
  •  

Rakennusala on muutoksessa. Puhtaudenhallinta on nousemassa omalle paikalleen yhdeksi työvaiheeksi muiden joukossa, jolle ymmärretään yhä useammin antaa tilaa ja aikaa. Puhtaudenhallinnan tavoitetason ja toimintamallien kuvaaminen on kuitenkin vielä kehitysasteella. Puhtausluokkia on kaksi: P1, joka tähtää käyttäjille hyvään sisäilmaan (S1 tai S2) ja P2, jota ei ole kunnolla määritelty.

Rakennuspöly on terveydelle haitallista. On jotenkin kummallista, että puhtausluokista puhuttaessa helposti sivuutetaan ne, jotka puhtaasta rakentamisesta eniten hyötyisivät. Rakentajat itse. P1 puhtausluokka käsitetään usein joksikin epämääräiseksi työntekoa haittaavaksi toiminnaksi. Tosiasiassa se edesauttaa terveellisempien työolojen syntyä. Työmaa, jossa toimitaan Sisäilmastoluokitus 2008 edellyttämällä tavalla, on myös työoloiltaan määritellympi kuin P2 puhtausluokan työmaa.  Jotkut rakennusliikkeet ovat itse luoneet itselleen pölyttömän rakentamisen kriteereitä ja toimintamalleja, puhtausluokasta huolimatta, mutta mitään yhtenevää käytäntöä P2 luokan työmaan pölynhallinnasta ei ole. P2 puhtausluokkana viittaa yleiseen hyvään rakennustapaan.

Minusta P2 luokan voisi hävittää. Millä kriteereillä työolot voivat olla jossain huonommat? Miksi perheiden pitäisi asua pölyisemmässä uudessa kodissa kuin heidän uusi päiväkotinsa tai toimistonsa on? Puhdastilat ja muut erityistilat ovat toki vielä eritysasemassa puhtausvaateiden suhteen. Mutta muulle rakentamiselle voisi aivan hyvin luoda yhtenevän, parhaita käytänteitä hyödyntävän mallin puhtaaseen rakentamiseen. Maastamme löytyy ammattilaisia pölyntorjuntaan, osastointiin, rakentamiseen, työmenetelmien kehittämiseen ja töiden yhteensovittamiseen. Ensisijaisesti on kyse toimintamalleista, eikä pölyprosenttien mittaamisista. Jos pölyntorjunta, työmenetelmät ja siivoussyklit on mitoitettu parhaiden käytänteiden mukaan, lopputulos on varmasti kaikkien parhaaksi. Tarvitsemme ohjeistuksen, jossa on konkreettisesti kuvattu erilaisia työmaita, ja kuinka kyseisissä tapauksissa puhtaudenhallinta olisi parasta toteuttaa. Rakennuksen omistajien, urakoitsijoiden ja loppukäyttäjien kannalta.

Milla Turunen, DI

Tampere, Helsinki, Hämeenlinna,...
Lue lisää »

Yhteydenotto

Voit halu­tes­sasi täyt­tää yhtey­den­otto­lomak­keen jonka jäl­keen myyn­timme on yhtey­dessä Sinuun noin vii­kon kulu­essa. Kii­reel­li­sissä tapauk­sissa suo­sitte­lemme otta­maan yhtey­den suo­raan myyn­tiimme.

Nimi (pakollinen)

Sähköposti (pakollinen)

Puhelin (pakollinen)

Palvelun laatu

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating access token: Session has expired on Sunday, 17-Mar-19 14:17:13 PDT. The current time is Friday, 22-Mar-19 09:51:23 PDT.
Type: OAuthException
Code: 190
Subcode: 463
Please refer to our Error Message Reference.
Me olemme luottokelpoinen yritys Bisnode rating järjestelmän mukaan. Bisnode rating on automaattinen ja jatkuvapäivitteinen luottoluokitusjärjestelmä.